Как се яде суши? Виж какво казва етикетът!

Добре направеното суши е като блаженство за сетивата. Как обаче да похапваме възпитано хосомаки, урамаки, футомаки, нигири и сашими, според всички правила на добрия японски вкус?

Събрахме най-често задаваните въпроси, които възникват, когато на масата поднесат суши сет. Ето ги и тях:

Ключови въпроси във връзка с похапването на суши:

Коя страна на клечките да използвам, за да поднеса храната към устата си?

Суши етикет - японска кухня

Това е леко подвеждащ въпрос. Ако само ти ще се храниш от чинията, в която е поставена храната, дръж клечките откъм по-дебелия край и използвай по-тънкия край за захващане на сушито.
Ако обаче на масата е поднесено общо чираши или суши сет, етикетът изисква да обърнеш пръчиците откъм по-дебелия край и така да си вземеш в собствената чиния. След което вече следва да поемеш парчето суши с тънкия край и да го хапнеш. Неслучайно в дебелия си край някои модели клечки имат специална форма, позволяваща по-лесно захващане.

Може ли суши да се яде с ръце?

Да, в Япония е прието сушито да се яде основно с ръце. Дръж рулото суши между палеца и показалеца си. Изключение прави сашимито (сурова риба без ориз). За предпочитане е да хапваш сашими, а също темпура или тофу, с клечки или вилица.

За какво служи маринованият джинджифил, който се поднася със сушито?

Маринован джинджифил към суши

Маринованият джинджифил има една-единствена функция – да освежи устата, като премахне остатъчния вкус от суши. Кулинарните любители хапват парченце джинджифил между различните видове суши, които опитват, за да не омесват вкусове и аромати.
Счита се, че маринованият джинджифил се яде отделно – не е прилично да го слагаш като „подправка“ към руло суши.

За какво служат малките кърпи, които се поднасят със сушито?

Редно е с тях да обършеш ръцете си, преди да започнеш да се храниш.

Има ли разлика в това как да ям различните видове суши – урамаки, футомаки, нигири…

Видове суши и как да ги ядем

Урамакито е т.нар. „обърната ролка“, при която оризът е от външната страна на водораслото нори. Това прави този тип суши особено труден за топене в соев сос – ето защо традиционно урамакито се поднася с дресинг и не е прието да го топиш допълнително.

Всъщност големите суши майстори казват, че ако седнеш на суши бар и потопиш специално приготвеното за теб суши в сос, това означава, че разваляш деликатния му баланс (а също и показваш, че не ти е вкусно, което е доста обидно).

Що се отнася до футомаки – то е доста по-голямо по размер от хосомаки и не всеки може да го побере в устата си на една хапка. Редно е да отхапеш наполовина, като внимаваш за падащи зрънца ориз.

Нигири (ориз, покрит с парче риба) пък следва да ядеш с ръце.

По какъв начин да оставя клечките в чинията, щом приключа да се храня?

Остави пръчиците успоредни една на друга, като тънкият им край сочи наляво в чинията. В никакъв случай не оставяй забодени клечки в ориза, дори и за малко – това се прави само на погребение.

Научи ли нещо полезно от нашата статия за етикета за хранене със суши? Сподели я с приятели и приятно похапване!

Сподели:
Posted in: