7 правила за етикет на масата, които може би не знаеш

Добрият етикет на маса е сред нещата, които силно влияят на първото впечатление. А не всички правила за хранене са очевидни…

Ето 7 признака за отлична култура, които ни изненадаха. Считаме, че могат да бъдат полезни за всеки:

1. Винаги се насочвай към своя стол от лявата му страна


Трапеза със столове

Това правило е въведено, за да не се получават сблъсъци между гостите, които сядат едновременно на масата. „Захождай“ към стола от лявата страна, но се изправяй и тръгвай надясно при напускане на трапезата.

2. Поставяй платнената салфетка на стола си, а не на масата, щом приключиш с храненето


Платнена салфетка етикет

Етикетът, свързан със салфетките, си е цяло изкуство! Текстилната салфетка се поставя на коленете по време на хранене, а след приключване в различните страни е прието да се оставя отляво или отдясно на чинията. Всъщност най-правилно е да оставиш салфетката прилежно сгъната на стола си. 

3. Не обявявай, че отиваш до тоалетната


Етикет при изправяне от масата

Напълно нормално е да напуснеш масата по време на хранене, особено ако се сервират много блюда. Независимо дали отиваш до тоалетната, да си напудриш носа, да говориш по телефона и т.н., напълно достатъчно е да кажеш „Извинете ме за момент“, докато се изправяш. Детайли не са нужни никому.

4. Не кашляй в дясната си ръка


Добро възпитание - закашляне

Да, трябва да прикриеш устата си, когато се задавиш или получиш пристъп на кашлица. Добрият етикет обаче изисква да кашляш в лакътя си, а не в дланта – все пак никой не иска да се здрависва или да пипа прибори, докоснати от ръката, където току-що си пръснал потенциални бацили.

Впрочем, ако трябва да се почешеш, използвай лявата си ръка.

5. Ако те помолят за солта, подай и пипера


Солница и пипер

Солта и пиперът често вървят в комплект и следва да бъдат поставени в един панер. Дори и някой изрично да помоли за солница, подай му цялото панерче. Прието е ястията и подправките за общо ползване да обикалят масата в дясна посока – така се избягват преплитания и сблъсъци на чинии.

6. Не викай сервитьора гръмогласно


Сервитьор - етикет

Доста неприятна гледка са хранещите се, които викат след келнерите, щракат им с пръсти или ръкомахат. Възпитанието изисква мълчаливо да създадеш очен контакт със сервитьора и евентуално лекичко да му кимнеш.

7. Старай се да отговаряш на покани до 24 часа след получаването им


RSPV етикет

Да, всички получаваме покани с молба за потвърждение дали ще можем да присъстваме или не. Това е т.нар. RSPV (фр. Répondez, s’il vous plaît) и датира от времето на крал Луи XIV.

Прието е на такива покани да се отговори до 24 часа (а не когато смогнеш). Така помагаш на домакините да планират своето събитие адекватно и ефективно във времето.

Научи ли нещо ново от тези правила? Разкажи за тях на приятелите и семейството си!

Сподели:
Posted in: