Супер хрумки за есенна украса на трапезата

Есенна сватба, честване на имен ден, рожден ден или друго семейно тържество – все поводи да се развихриш с есенната декорация! Ако наистина искаш да блеснеш и да впечатлиш гостите, нужно е да надскочиш традиционните „заподозрени“ аксесоари на масата – купа сезонни плодове, клонки с листа в есенни багри или декоративни тикви.

Ще ти покажем как да създадеш приказна есенна трапеза, залагайки на перфектно съчетание от цветове, материи и дарове от природата.

Комбинации от цветове, носещи полъх на есен


Ако разполагаш с посуда в неутрални цветове (бяло, бежово) или с класически есенен сервиз в оранжевата гама, съчетай ги с покривка в наситен син цвят, за да изпъкнат по приятен за окото начин.

Покривка в син цвят за есента

Влюбихме се в иначе традиционното за Коледа съчетание от яркочервено и пурпурно, но с акценти в убито зелено и морскосиньо.

Алтернативни есенни нюанси на масата

Поиграй си и с шарките – ако сервизът, покривката и салфетките са в една и съща комбинация от 2 цвята, то нека десенът им се различава. Подобна визуална закачка можеш да направиш през всеки сезон, но ако използваш сервиз в синьо-бялата гама и поставиш цветя и клонки в оранжево-червено, ще се получи чудесен есенен ефект.

Есенна комбинация от десени

P.S. Карето и тиквените нюанси също са най-добри приятели!

Идеи за дребни аксесоари и декоративни елементи на масата


Модерно и Instagram-ско е на трапезата да грейнат мънички порцеланови или глинени тикви. По-стилен прочит на тази тенденция е да избереш тикви в бял или пясъчен нюанс.

Бели декоративни тикви

Рустик стил се създава лесно. Не поставяй покривка върху дървената си маса. Поднеси плодове, хляб или сирене директно върху дървена дъска за рязане. Акцентирай с разпръснати орехи, жълъди, лешници и букет от смокини.

Рустик стил за есенната маса

Бохо и есен – това е нещо, което трябва да пробваш! Аранжирай върху трапезата различни по височина и размери свещи, тикви и вази. Трупай смело… Покривката може да е едноцветна или със ситни шарки, а цветовете да се допълват.

Бохо маса за есенния сезон

Експерименти с централния елемент на трапезата


Защо не заложиш на висока ваза, пълна със стръкове пшеница?

Не по-малко оригинална е вазата от издълбана тиква, в която можеш да поставиш рози, незабравки, цинии и лютичета. Боядисай тиквата в розово за нестандартен ефект. За по-есенно настроение, аранжирай около нея разпръснати жълъди, есенни листа, ябълки и круши. Можеш и да използваш ваза във формата на тиква – потърси в магазините за аксесоари и декорация.

За дълга правоъгълна маса вземи няколко стъклени шишета от бира и постави в тях букет от слънчогледи или хризантеми. Сложи ги през равни разстояния между поднасяните ястия.

Цветя в бутилка от бира

Най-ексцентричното решение, на което попаднахме, беше комбинацията от декоративни еленови рога и бели тикви – същински шедьовър, който впечатлява не само през септември, октомври и ноември!

Бели тикви и еленски рога като централен елемент на трапеза
 © Снимка вдясно: „Tone on Tone“

Допаднаха ли ти есенните ни идеи? Допълни ги със салфетки в желан от теб дизайн още сега!

Сподели: