Най-чести грешки в етикета при посещение в ресторант и как да ги избегнем

Грешки в поведението ни в ресторант

Поканили са те в елегантен ресторант и искаш поведението ти да съответства на повода и мястото? Разковничето е да познаваш добре етикета и да си наясно с потенциалните „подводни камъни“. А ето и някои от тях:

Грешка №1: Щедро и демонстративно подправяш ястието

Подправяш ястието си в ресторанта

Едно е да си в кръчмата, да ти донесат плато със скара и ти да залееш кебапчетата си с кетчуп. Съвсем друго е, ако сцената се развива в изискан ресторант и сервитьорът току-що е поднесъл гурме специалитет.

Според немалко професионални готвачи допълнителното овкусяване на храната от страна на клиента е направо „светотатство“ – в крайна сметка, желаният вкус на специалитета е постигнат изключително прецизно. Обидно е, ако просто започнеш да сипеш подправки отгоре (най-често без дори да си опитал храната). Подобен жест прави лошо впечатление както на персонала на заведението, така и на сътрапезниците ти.

Грешка №2: Поставяш лактите си на масата

Лакти на трапезата са забранени

Наслаждаваш се на вкусното ястие, потъваш в разговора и преди да се усетиш, лактите ти се озовават на масата. Случва се на всеки, но подобна поза по никакъв начин не отговаря на етикета.

Правилото да НЕ поставяме лактите си на масата е напълно логично, защото то намалява вероятността да разлеем някоя чаша или да бутнем приборите си по невнимание. Нещо повече, когато лактите не са опрени върху трапезата, стойката на човек е по-изправена. А колкото по-стегната е стойката ни, толкова повече авторитет излъчваме за своите събеседници.

Грешка №3: Оставяш своята платнена салфетка на масата

Мястото на салфетката от плат не е на масата

Уви, не всички са наясно с разликите между платнена и обикновена салфетка. И докато мястото на обикновената салфетка е на масата, то нейната посестрима от плат изпълнява съвсем други функции.

Правилото е просто: Постави платнената салфетка на коленете си и не я слагай върху масата в нито един момент от храненето. Ако салфетката е голяма, тя се сгъва наполовина, а сгъвката сочи към талията ни. Малките салфетки от плат се оставят разгърнати изцяло върху скута.

Ако пък има нужда да напуснеш масата по време на хранене, постави салфетката (по възможност сгъната на две) върху седалката на стола си.

Грешка №4: Отменяш резервация в последния момент или просто не се появяваш в ресторанта

Резервирана маса

Повечето хора не осъзнават, че късното отменяне на резервация носи загуби на ресторанта и причинява неудобства на другите гости. Изглежда напълно безобидно да резервираш маса и да не се появиш, но ако се обадиш и отмениш резервацията няколко дни по-рано, това ще даде шанс на други да се насладят на отличната маса в заведението.

Грешка №5: Боравиш с хляба по грешния начин

Поднос с хляб и масло - как да боравиш с него в ресторанта

В някои ресторанти поднасят току-що опечен хляб с масло като аператив. Повечето гости се нахвърлят с апетит върху хляба, при това режейки го на филии с ножа за мазане на масло. Това е пълно кощунство, поне според етикета.

Използвай ножа, за да поставиш малко масло в единия край на чинийката си с хляб. След това откъсни с ръце малък залък от хлаба, намажи го с маслото и го изяж. Продължи с храненето на малки хапки от хляба. В никакъв случай не нагризвай филията си, сякаш си вкъщи.

Грешка №6: Липса на деликатност и дискретност в комуникацията с персонала

Правилният начин да повикаме келнера

Ако имаш нужда да привлечеш вниманието на сервитьора, в никакъв случай не го викай с глас, дори и с едно плахо „Извинете“. Етикетът изисква да повикаш сервитьора с очи и леко повдигане на показалеца на дясната си ръка.

След като получиш сметката, следва да оставиш парите или картата си така, че съвсем леко да се подават от папката, поднесена от сервитьора. По този начин негласно даваш знак, че сервитьорът може да се приближи.

Не забравяй, следва да оставиш бакшиш на сервитьора, не по-малък от 10% от сметката.

Добро впечатление прави, ако оставиш малка сума отгоре и на служителя в гардеробната.

Пожелаваме ти приятен обед или вечеря – наслади им се със стил!

Сподели:
Posted in: