Сервиране на вечеря

В Австрия, Германия и Швейцария вечерята се консумира сравнително рано – от 18.00 до 21.00 часа. Гостите от южните страни и Ориента обикновено не започват да се хранят преди 21.00 часа.

За вечеря се предпочитат аламинути, както и фламбирани ястия или ястия, което се транжират пред госта. Докато за обяд гостът рядко консумира повече от чаша вино, за вечеря е много възможно той да поръча бутилка хубаво вино, което желае да му бъде представено и сервирано по всички правила. Сервират се както готови индивидуални порции, така и по английски или френски маниер.

Маса за вечеря

Основни правила при реда на сервиране на ястията


  • Никога не се сервират всички ястия едновременно. В днешно време едно хранене включва по-малък брой ястия и съответства на най-новите постиже­ния на модерната диетология.
  • Основните (дневните менюта) обикновено се състоят от три, най-много от четири ястия.
  • Разширените менюта (вечерни, празнични, банкетни) обикновено включват четири до седем ястия.
  • При минималното меню като основно ястие може да се поднесе риба, топло или студено междинно ястие или печено, като се добавят и подходящи гар­нитури, зеленчуци или салати.
  • Кафето не е част от класическата последователност на ястията, но представ­лява завършек на всяко хранене, без да е включено в основното меню.
Сподели: